Oefentherapie

 

Lopen, zitten, bukken, tillen; we bewegen de hele dag en meestal onbewust. Iedereen heeft zo zijn eigen houding en manieren van bewegen, maar sommige gewoontes zijn niet goed voor het lichaam.

Er kunnen dan klachten ontstaan aan bijvoorbeeld rug, nek of schouder. Ook door bepaalde afwijkingen of ziekten, denk aan reuma of astma, kunnen mensen problemen krijgen aan hun bewegingsapparaat. Het doel van oefentherapie is om lichamelijke klachten te laten verdwijnen, verminderen en/of voorkomen, uitgaande van de eigen bewegingsmogelijkheden.

Ook wordt er rekening gehouden met de situatie waarin u zich bevindt en met uw dagelijkse activiteiten. De oefentherapeut is specialist in het aanleren van gezond beweeggedrag. De oefentherapeut kijkt samen met u naar uw lichaamshouding en manier van bewegen in uw dagelijkse activiteiten. Wat gebeurt er als u zit, loopt of andere bewegingen maakt? Welke spieren en gewrichten krijgen het daarbij zwaar te verduren?

Daarbij wordt niet alleen naar de klacht gekeken, maar ook naar het hele lichaam. Verder komt het aspect gedragsverandering ter sprake. Belangrijk is dat na de behandeling de patiƫnt door heeft wat er voor nodig is om niet weer opnieuw klachten te krijgen.